SAMİRAS GEOTEKNİK
Kurulduğu günden bugüne kadar faaliyet gösterdiği sektörlerde yenilikçi ve ilklerin öncüsü olmayı hedef edinen şirketimiz; taahhütlerini zamanında ve hatasız olarak yerine getirerek sektörün güvenini kazanmış ve birçok firmanın vazgeçilmez çözüm ortağı olmuştur.
ZEMİN İYİLEŞTİRME UYGULAMALARI
DEEP SOIL MIXING
Derin Karıştırma Yöntemi (Deep Soil Mixing) Nedir?
Günümüzde yaygın olarak kullanılmakta olan zemin iyileştirme yöntemlerinden birisi derin karıştırma yöntemidir. Derin karıştırma yöntemi (DSM), zayıf zeminlerin puzolanik bir bağlayıcı ile karıştırılarak mekanik olarak yerinde iyileştirilmesi ve kolonlar oluşturulması olarak tanımlanan bir zemin iyileştirme yöntemidir. Bu yöntemde bağlayıcı malzeme olarak genellikle çimento veya çimento ve kireç kullanılmaktadır. Bu yöntem ile iyileştirilen zeminlerin özellikleri, zeminin ve katkının özelliklerine, katkı miktarına ve kür süresine bağlıdır.
Deep Soil Mixing Nasıl Uygulanır?
Öncelikle delici makine kolon koordinatında pozisyon alır. Karıştırıcı şaft zemini parçalayarak istenilen derinliğe kadar indirilir. İstenilen derinliğe ulaşılınca, zemin karıştırılarak yukarıya çekilir. İstenilen derinliğe inilirken veya şaftın geri çekilme evresinde ya da isteğe bağlı olarak her iki evrede de çimento veya kireç şerbeti verilerek zemin ile bu maddelerin karışması sağlanır. Yöntemin uygulama şekli; tekil elemanlar, duvar veya paneller, ızgaralar veya kafesler ya da bloklar şeklinde olabilir. Bu uygulamaların belirlenmesinde projenin limitleri, karakteristiği ve geometrisi önemli rol oynar.
Deep Mixing Yönteminin Kalitesini Belirleyen Faktörler:
- Kolonun başlama ve bitirilme zamanı
- Santralde bağlayıcının karıştırma süresi
- Bağlayıcı karışımın karakteristik özellikleri(tipi, kalitesi vs.)
- Enjeksiyon basıncı
- Karıştırıcı şaftın girişte ve çıkışta dönme hızı
- Zeminin karakteristik özellikleri(organik madde içeriği, su muhtevası vs.)